آب منبع و پایه حیات است.از آنجایی که کشور ایران دارای اقلیمی خشک و نیمه خشک می باشد از همین رو پایش و آنالیز پارامتر های آلاینده، پارامتر های فیزیکی، شیمیایی و میکروبی آن به گزینش بهترین فرآیند تصفیه جهت بازچرخانی آب به سیستم های صنعتی، شهری و طبیعی و همچنین بهبود آن کمک شایانی می کند.
در واحد آنالیز آب مجموعه آزمایشگاهی ساوا آزمای یکتا آنالیز فیزیک وشیمیایی بر روی انواع آب ها از جمله آب آشامیدنی، فاضلاب های شهری و صنعتی، پساب ها، استخرهای پرورش ماهی، آکواریوم ها و … انجام می شود.
برخی از خدمات قابل ارائه توسط واحد آنالیز آب و فاضلاب مجموعه آزمایشگاهی ساوا آزمای یکتا به شرح زیر می باشد:
١) آنالیز سختی آب
سختی آب به میزان کلسیم و منیزیم محلول در آب گفته می شود.آناليز سختی آب به ٣ شكل زيرطبق استاندارد های
بين المللی ASTM D1126-17 ، ISO 6059-1984 انجام و بر اساس CaCO3 گزارش می گردد.
الف ) سختی کلسیمی
ب ) سختی منیزیمی
ج ) سختی کل
٢ ) اندازه گیری pH آب
بررسی pH آب كه به ميزان اسيد يا باز موجود در آن بستگی دارد از پارامترهای مهم آناليز آب می باشد. اين آناليز جهت مطالعات مربوط به خوردگی بسيارحائز اهميت است. تعيين اين پارامتر با دستگاه پيشرفته pH متر يون گزين و pH/ISE و طبق استاندارد 18-ASTM D1293 و
10523-2008 ISO انجام می گردد .
٣ ) اندازه گيری كل مواد جامد محلول (TDS) و كل مواد جامد معلق (TSS) در آب
Total Dissolved Solids يا همان كل مواد جامد محلول در آب می باشد. اين پارامتر مجموعه ای از غلظت همه ی يون های محلول در آب
می باشد. تعيين اين پارامتر به دو روش دستگاهی و كلاسيک (تيتراسيون) انجام می گردد.
Total Suspended Solids يا همان كل مواد جامد معلق در آب می باشد. از جمله مواد معدنی معلق در آب می توان به شن ، ماسه ، لجن و … نام برد. تعيين اين پارامتر به روش فيلتراسيون انجام می شود.
اندازه گيری مواد محلول و معلق در آب طبق استاندارد 18-ASTM D5907 و 1991-11923 ISO انجام می شود.
٤) اندازه گیری و تعیین فلزات سنگین در آب
فلزات سنگین موجود در آب از جمله سرب، آرسنیک، روی،کادمیوم و … خطرناک و سرطانزا بوده و به عنوان سموم سیستمیک و آسیب زننده به ارگان های مختلف شناخته می شوند، از این رو تشخیص مقادیر این عناصر بسیار حائز اهمیت است.
تعيين اين مقادير پس از آماده سازی نمونه، به روش دستگاهی و با استفاده از دستگاه پلاسمای جفت شده القايی (ICP-OES) و طبق استاندارد های 16-ASTM D5673 و 2004-17294 ISO انجام می گردد.
٥) تعیین آنیون های آب
از جمله آنيون های موجود درآب می توان به كلرايد، فلورايد، كربنات، فسفات، سولفات، نيترات و سيانيد اشاره نمود. به طور مثال كلرايد باعث ايجاد خوردگی و اختلال در سيستم های صنعتی می گردد و يا وجود سيانيد باعث ايجاد مسمويت خاک و انسان ها می گردد بنابراين تشخيص مقادير آن ها می تواند از ايجاد خسارات زيان بار جلوگيری نمايد.
در واحد آناليز آب مجموعه آزمايشگاهی ساوا آزمای يكتا تعيين اين پارامترها هم به روش دستگاهی و هم به روش كلاسيک طبق استانداردهای 23-ASTM D512 و 16-ASTM D1179 قابل انجام است.
٦ ) اندازه گيری اسيديته و قلياييت آب
pH يک واحد اندازه گيری است كه ميزان اسيدی يا قليايي بودن يک نمونه ( آب ها يا ساير مواد ) را با اندازه گيری ميزان يون هيدروژن در محيط نشان می دهد.
pH در محدوده بين ٠ تا ١٤ تعريف شده است. عددی برابر با ٧ از اين مقدار به معنی خنثی بودن يک ماده است، بنابراين 7>pH به عنوان محدوده اسیدی و 7<pH به عنوان محدوده بازی در نظر گرفته می شود.
عموماً آبی كه دارای اسيديته (pH)كمتر از 6/5 باشد خاصيت اسيدی ، نرم و خورنده دارد.
تعيين اسيديته يا قلياييت آب با استفاده از دستگاه pH متر يون گزين و pH/ISE و مطابق با استانداردهای مرجع بين المللی
16-ASTM D1067 و 2 وISO 9963-1 در آزمايشگاه آناليز شيميايی ساوا آزمای يكتا انجام می شود .
٧ ) اندازه گيری هدايت الكتريكی آب
آناليز تعيين هدايت الكتريكی يا تعيين EC يكی از آناليزهاي تعيين كيفيت آب می باشد. هدايت در حقيقت نشان دهنده توانايی آب در انتقال جريان الكتريكی است. از آنجايی كه نمک های محلول در آب باعث هدايت الكتريكی آن می شوند، آناليز EC نشان دهنده ميزان يون ها و خلوص آب نيز می باشد. آب مقطر به عنوان خالص هدايت الكتريکی پايينی دارد.
از طريق سنجش هدايت همچنين ميزان غلظت كل جامدات محلول (TDS) را نيز می توان بدست آورد. آناليز EC با دستگاه هدايت سنج و مطابق استاندارد مرجع 23-ASTM D1125 و 1985-788 ISO انجام می شود.
٨ ) اندازه گيری سولفات در آب
بعد از بی كربنات ها، سولفات از فراوان ترين يون های داخل آب است. در مواد معدنی طبيعی و صنعتی و همچنين در پساب های صنعتی صنايع مختلف شيميايی سولفات وجود دارد كه از طريق آن ها می تواند وارد منابع آبی شود. عموماً خورنده هستند و برخی از سولفات ها مانند سولفات های سديم و پتاسيم می توانند باعث افزايش سختی آب شوند. روش های گوناگونی برای اندازه گيری سولفات موجود در آب و پساب وجود دارد. روش هاي اسپكتوفتومتری، وزن سنجی، يدومتری از جمله مرسوم ترين روش ها است. در ساوا آزما اندازه گيری سولفات در آب و پساب مطابق استاندارد 16-ASTM D516 انجام می گردد.
٩ ) آناليز كامل شيميايی آب
علاوه بر تمام موارد ذكر شده در بالا آناليز شيميايی آب طبق كتاب استاندارد Standard Methods for The Examination of Water and Wastewater در اين آزمايشگاه قابل انجام می باشد .
جدول آزمون های قابل انجام بر روی آب و پساب :
نام آزمون | استاندارد مرجع انجام آزمون |
اندازه گيری سختی آب | 17-ASTM D1126 ISO 6059-1984 |
اندازه گیری pH آب | ASTM D1293-18 ISO 10523-2008 |
اندازه گيری كل مواد جامد محلول در آب TDS اندازه گيری كل مواد جامد معلق در آب TSS | ASTM D5907-18 ISO 11923-1991 |
اندازه گيری فلزات سنگين در آب | ASTM D5673-16 ISO 17294-2004 |
اندازه گيری فلورايد و كلرايد در آب | ASTM D512-23 ASTM D1179-16 |
اندازه گيری اسيديته و قلياييت آب | ASTM D1067-16 2 وISO 9963-1 |
اندازه گيری هدايت الكتريكی آب | ASTM D1125-23 ISO 788-1985 |
اندازه گيری سولفات در آب | ASTM D516-16 |
آنالیز کامل شیمیایی آب | Standard Methods for the Examination of Water and Wastewater |
بیشتر بخوانید …
آنالیز های